Vloer- en wandbekleding

Strikt genomen zijn de twee belangrijkste elementen in de woning waar kurk wordt ingezet de vloeren en de wanden. Het is al niet lang meer zo dat kurk alleen in de kinder- of speelkamer werd gebruikt voor het warm en ‘stil’ aankleden van vloeren en wanden. Gewapend met zijn intrinsieke kwaliteiten heeft kurk gaandeweg de ganse woning veroverd, tot in de badkamer en de keuken toe. We maken een onderscheid tussen verlijmde kurk en zwevende kurk.

Aandachtspunt verlijmde kurk

De oudste en nog steeds meest gekende kurkvloeren zijn gemaakt om vol verlijmd te worden. Wat deze vloeren betreft, is het uitermate belangrijk dat de ondervloer perfect egaal is. Een te verlijmen kurkvloer is immers een zachte bevloering (cfr vinyl, linoleum, vast tapijt…) die de staat van de ondergrond overneemt. Fouten in de ondergrond zullen zichtbaar zijn in de kurkvloer. Te verlijmen kurkvloer kan dus perfect geplaatst worden op een vlakke egalisatie, een vlakke ondergrond van aaneensluitende platen met tand en groef, gladde multiplexplaten met tand en groef of MDF. Een chape moet perfect droog zijn en zal meestal moeten geëgaliseerd worden. Te verlijmen kurkvloeren hebben meestal een dikte van 3,2 of 4 mm.

Aandachtspunt zwevende kurk

Zwevende kurkvloeren beschikken meestal over een click-systeem zoals dat van laminaat, waarmee ze snel en gemakkelijk kunnen geplaatst worden. Een frequent formaat voor de vloerdelen is 30 X 90 cm. De gangbare diktes zijn tussen 10 en 12 mm. De meeste kurkvloertegels voor zwevende plaatsing zijn in de fabriek afgewerkt met verscheidene laklagen. Prefinished dus en klaar om te plaatsen. Het voordeel van deze vloeren is, naast de snelle plaatsing, het feit dat ze onmiddellijk in gebruik kunnen genomen worden. Samengevat kunnen we zeggen dat verlijmde kurk zowel ingezet kan worden voor muren als wanden of zelfs, voor plafondbekleding wat ten andere uitzonderlijke akoestische consequenties met zich meebrengt. Zwevende kurktegels zijn specifiek gemaakt voor vloeren.