Laminaat doet het uitstekend!

Voor een snelle, propere en geluidsarme renovatie van trappen, is laminaat een uitstekende oplossing. Dat heeft het materiaal in de eerste plaats te danken aan zijn eigen intrinsieke kwaliteiten. Op het decoratieve vlak weten we inmiddels dat laminaat een eindeloze waaier aan decors toelaat. En met ‘eindeloos’ bedoelen we… ‘eindeloos’. Alle hout- of steensoorten, alle structuren, alle andere decors, alle legpatronen, klassiek of modern, eindeloze kleurmogelijkheden… al dan niet in perfecte ‘match’ met aangrenzende vloeren. Embossed in register en digitale print hebben de variatie nog wat opgedreven. Het verwondert dan ook niet dat steeds meer voorschrijvers, architecten, en designers, zich ook voor trapbekleding van betonnen trappen in de nieuwbouw laten verleiden door de decoratieve veelzijdigheid van laminaat. Los van die decoratieve mogelijkheden wordt de geschiktheid van laminaat voor traprenovatie vooral bepaald door zijn uitzonderlijke technische troeven. Op een rijtje…

De opbouwhoogte

De geringe dikte van laminaatvloeren komt doorgaans mooi uit bij renovatie waar men vaak beperkt is qua hoogteverschillen tussen aansluitende vloeren. Dat geldt niet minder voor het betreden van trappen waarvan de hoogte van de onderdelen mee bepalend zijn voor het comfort en de veiligheid. Om te werken met massief hout (of meerlaags) voor het uitbekleden van traptreden zal men altijd moeten uitkijken naar dikkere vloerdelen.

Kras- en slijtbestendig

De toplagen van laminaatvloeren zijn altijd een belangrijk aandachtspunt geweest. De kras- en slijtbestendigheid van de toplaag is immers bepalend voor de levensduur van een vloer, zeker als die vloer niet renoveerbaar is. Er werden grenzen verlegd. De laklagen werden steeds sterker en krasbestendiger. Ook hier werden nieuwe technologieën ontwikkeld of toegepast. De meest recente innovaties maken melding van het gebruik van nanotechnologie die toelaat om via nanopartikels de eigenschappen (bvb krasbestendigheid) van de lakken te verbeteren.