Het goedkoopste onderhoud

In het kader van wat vooraf ging, kunnen we gerust zeggen:  de goedkoopste manier om parket mooi te houden en te onderhouden is de ‘preventieve’ manier. Hier is, meer dan ooit ‘voorkomen beter dan genezen’. Tal van producten en herstelmiddelen (chemisch en mechanisch) worden aangereikt om plaatselijke slijtage, beschadigen door gebruik of accidentele schade te herstellen. De schade vermijden of tenminste, het risico op schade verminderen, lijkt duurzamer en kost minder.

Projecten doen het proactief

Er is geen enkele parqueteur die, bij het aannemen van een opdracht in een commercieel project (boetiek, hotel, restaurant…), naar de eigenaar of bouwheer hoeft te stappen om hem een voetmat aan te bevelen met het oog op het beschermen van de nieuwe vloer. Wanneer de architect of interieurarchitect in het kader van zulke projecten zijn werk goed doet, staat die voorziening gewoon in de aanbesteding. En dat is de logica zelf. Een sjieke boetiek heeft het van zijn uitstraling. ‘’You can’t make a First impression twice’’, weten we. Een kraaknette winkel trekt aan. De uitstraling maakt deel uit van het visitekaartje. Een toeloop van veel volk (zeker bij slecht weer) kan die indruk volledig doen verdwijnen. Een (meestal ingelegde) voetmat bij de inkom wordt dan ook in quasi projecten voorzien.

Parqueteur moet verkopen

Bij particuliere woningen heeft de parqueteur die bijkomende opdracht om advies te verlenen. Er zijn maar weinig particuliere klanten die spontaan zullen denken aan het ‘vooraf’ beschermen van hun parket door het plaatsen van een voetmat. Meestal komt dat wel daags na de feiten en koopt men gewoon ergens een deurmat die qua vorm en kleur een beetje past bij de kleuren in de inkom of in de living. ‘trial & Error’ noemen we dat want het is een inderhaast genomen noodbeslissing die maar zelden efficiënt zal zijn. Het is aan de parqueteur om van meet af aan een voetreinigingssysteem aan te raden en liefst met verschillende matten. Ook hier kunnen we leren uit de projectmarkt. Daar geraakt het 3-zonesysteem steeds beter ingeburgerd.