Enkele karakteristieken

Qua uitzicht is een kopshouten vloer op geen enkele manier te vergelijken met een klassieke parket of plankenvloer. Visueel is het effect totaal anders, veel levendiger en vol kleurenvariaties en speelse bewegingen van de jaarringen. Maar daarbuiten heeft een kopshouten vloer ook enkele specifieke karakteristieken waarmee hij zich van een langshouten vloer onderscheidt.

Akoestisch comfort

Kopshouten vloeren zijn dus mechanisch zeer bestand tegen zeer hoge belasting en dus uiterst geschikt om geplaatst te worden in druk belopen ruimtes of zelfs in semi-industriële ruimtes. Een bijkomende troef in dat verband is het akoestisch gedrag van deze vloeren. Door de zaagwijze en structuur zijn kopshouten vloeren zeer geluidsisolerend. De geluidstrillingen worden gemakkelijker geabsorbeerd door de houtvezels waardoor er veel minder weerkaatsing is van geluid. Ook dat is een belangrijk gegeven voor high traffic toepassingen of werkplaatsen.

Vochtgevoeligheid

Aan alles is een keerzijde, jammer genoeg. Doordat de vezels in de andere richting staan dan normaal, kunnen we spreken van open poriën aan de oppervlakte. Dat betekent dat het vochtgehalte van het hout gemakkelijker zal meegaan in de schommelingen van de omgevingsvochtigheid en gemakkelijker vocht zal opnemen. Dat kan dan ook leiden tot meer zwellen en krimpen dan het geval is bij langshouten vloeren. Met die ‘nervositeit’ moet bij de plaatsing rekening worden gehouden. De ondergrond moet bij de plaatsing droog zijn en dat nadien ook blijven. Ook het oppervlak dient afgewerkt te worden op een dergelijke manier dat vocht niet in het hout kan doordringen. Onder meer door de vochtgevoeligheid van kopshout is het niet aangeraden om deze vloeren te plaatsen boven vloerverwarming (koeling).