Decoratieve veelzijdigheid

Kurk heeft vandaag twee totaal verschillende verschijningsvormen. Kurk kan zijn eigen klassieke uiterlijk van oudsher houden of kan verschijnen in een totaal andere gedaante als gevolg van digitale printtechnologie. In beide gevallen is er een knipoog naar de wereld van parket en houten vloeren. In de eerste gedaante omwille van de plaatsingstypes, patronen en afmetingen en in het tweede geval omwille van het succes van de klassieke (of moderne) houtdecors.

Kurk als kurk

De uitstraling van een klassieke kurkvloer wordt beïnvloed door verschillende elementen. Zo is er al een grote variatie qua structuren mogelijk. De dessins bestaan uit verschillende soorten zoals vermalen structuren, schorsmotieven of handgemaakte motieven. Bij een bekende leverancier vinden we bij de te verlijmen kurkvloeren maar liefst 30 verschillende dessins in een kleurenwaaier van meer dan 60 verschillende tinten. Ook de mogelijke vormen en afmetingen vergroten nog eens de decoratieve mogelijkheden. Afhankelijk van de leverancier (fabrikant) kan kurk in verschillende vormen en formaten verkapt worden al dan niet voorzien van een vellingkant. Tenslotte laten die kurktegels dan nog de keuze tussen verschillende legpatronen toe: steenverband, half-steenverband, wildverband, visgraat…

Andere vloeren achterna

Succes trekt succes aan! We vonden bij verschillende aanbieders kurkvloeren die verkrijgbaar zijn in een brede waaier aan houtsoorten. Deze worden zowel aangeboden voor verlijmde of zwevende vloeren als voor wandkurk. Sommige zwevende vloeren, uitgerust met een clicksysteem zijn niet te onderscheiden van laminaat. Men spreekt dan ook van kurklaminaat. En zoals dat bij laminaat het geval is, zijn ook hier nabootsingen van steen, natuursteen of zelfs gepolierd beton verkrijgbaar. Een andere uitvoering vonden we bij een fabrikant die een oplossing voor erg druk belopen vloeren en wel door de kurkvloer te voorzien van een toplaag in vinyl of linoleum.